Verzorgingstips

Nu je hebt gekozen voor een mooie bos rozen wil je daar uiteraard zo lang mogelijk van kunnen blijven genieten. Om die reden hebben wij een lijstje samengesteld met tips die ervoor zorgen dat je er iedere keer weer het maximale uit kunt halen. Met goede verzorging en een hoop liefde heb je er gegarandeerd meer plezier van. Jij gunt jouw rozen toch ook een zo lang mogelijk leven?!

Op deze pagina behandelen we de volgende vragen:


Wat voor vaas kan je het beste gebruiken?

Rozen kun je het beste in een glazen vaas zetten. Vazen gemaakt van aardewerk hebben vaak poriën waarin bacteriën achter kunnen blijven. Deze bacteriën kunnen er vervolgens voor zorgen dat de vaatjes in de steel van de roos verstopt gaan zitten waardoor de roos minder goed water en voedingsstoffen kan opnemen. Bovendien kun je met een glazen vaas altijd goed zien of er nog voldoende en helder water in zit. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat rozen van ruimte houden. Een goed passende vaas is daarom van belang.

Ben je nog op zoek naar een mooie vaas? Bekijk dan hier ons assortiment van vazen.

Ik heb een mooie glazen vaas, en nu?

Als eerste is het belangrijk dat de vaas goed schoon is. Maak de vaas goed schoon met een chloorhoudend middel zoals bleekwater en spoel hem na met water. Vul de vaas met voldoende lauw water en voeg vervolgens voeding uit het bijgeleverde zakje toe. De voeding zorgt ervoor dat de rozen zich mooi kunnen ontwikkelen en helpt ze langer vers te blijven. Let bij het toevoegen ook goed op de verhouding van water en voeding die staat aangegeven op het zakje. Doorgaans leveren we Chrysal bij de bloemen die per zakje goed zijn voor een halve liter water.

Hoe verzorg je rozen in een vaas?

Allereerst: schuin afsnijden, maar niet té schuin. Hierdoor kan de roos zo veel mogelijk water en voedingsstoffen opnemen. Hoe je dit het beste kan doen lees je in het volgende hoofdstuk “Hoe moet je rozen afsnijden?”. Verwijder daarna de onderste bladeren die anders in het water zouden komen te staan. Doe je dit niet dan kunnen de bladeren gaan rotten wat kan zorgen voor bacterievorming.

De doorns kan je het beste laten zitten, de rozen blijven dan langer goed. Het verwijderen van doorns kan namelijk zorgen voor schade aan de steel; het verliest haar natuurlijke bescherming. Wil je toch graag de doorns verwijderen, dan kan je hiervoor onze rozenontdoorner gebruiken.

Belangrijk is dat het water te allen tijde kraakhelder blijft. Wanneer er enige vertroebeling optreedt, is het raadzaam om zo snel mogelijk de rozen opnieuw schuin af te snijden en het water te verversen.

Hoe moet je rozen afsnijden?

Wij van Dex Rozen adviseren altijd om de stengels van de rozen schuin af te snijden, ongeveer 2 centimeter. Doe dit met een schoon en scherp (stanley)mes of snoeischaar. Gebruik je een mes of snoeischaar dat bot is, dan worden de vaten in de stengel dicht geknepen en zal de roos moeilijker water kunnen opnemen.

Voorbeeld schuin afgesneden roos

Waar zet ik de glazen vaas met schuin afgesneden rozen neer?

Uiteraard wil je de vaas met rozen op een plek neerzetten waar je er het meeste van kunt genieten. Helaas zijn niet alle plekken in huis even geschikt. Een bos rozen kan het beste gedijen op een koele plek, dus niet in de volle zon, in de buurt van een kachel of rechtstreeks op de vloerverwarming. Zet de vaas ook niet op de tocht of in de buurt van een fruitschaal. Rijpend fruit zorgt voor ethyleenvorming wat de levensduur van de rozen sterk nadelig beïnvloedt.

Help! Mijn rozen beginnen slap te hangen, wat nu?

De levensduur van de meeste rozen ligt tussen de 10 en 21 dagen. Van sommige klanten horen wij zelfs dat ze het voor elkaar krijgen om ze 4(!) weken mooi te houden.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je rozen slap beginnen te hangen door uiteenlopende omstandigheden, het blijft een levend product. Maar geen paniek, als de rozen nog geen 10 dagen oud zijn dan kun je altijd proberen om de rozen opnieuw schuin af te snijden en op heet water te zetten. Vaak trekken de rozen dan vanzelf weer op.

Heb je na al deze verzorgingstips nog een vraag? Of heb je zelf andere verzorgingstips die voor jou altijd werken en die je met ons zou willen delen? Neem dan gerust contact met ons op en laat het ons weten!